chemistry

Class 12 Chemistry Chapter Organic Compounds Important MCQs with Answers

Organic Compounds Important MCQs with Answers

Class 12 Chemistry Chapter Organic compounds important multiple choice questions with answers are as follow:

1. The process in which an organic molecule is synthesized from the small and cheap readily available molecules is known as:

a) Fractional distillation

b) Distillation

c) Total synthesis

d) Partial synthesis

Answer:

c) Total synthesis


2. Benzene and Toluene is obtained from:

a) Crude oil

b) Coal tar

c) Carbon gas

d) Coke

Answer:

b) Coal tar


3. The simplest buckyball is:

a) C50

b) C60

c) C70

d) C40

Answer:

b) C60


4. The class sulphone is represented by which of the following functional group:

a) R2SO

b) R2S

c) R2SO2

d) RSH

Answer:

C) R2SO2


4. Ethyl benzoate is:

a) an alcohol

b) an ether

c) an ester

d) an aldehyde

Answer:

 c) an ester


5. Coal gas mainly consists of which of the following:

a) Methane

b) ammonia

c) Carbon dioxide

d) Hydrogen sulphide

Answer:

a) Methane


6. Carbon has a unique ability to form long chains. This property of self-linking of carbon is known as:

a) Polymerization

b) Condensation

c) Cyclization

d) Catenation

Answer:

d) Catenation


7. Carbon tetrachloride, also known as tetrachloromethane is an organic compound that is used as:

a) Lubricant

b) Oxidant

c) Solvent

d) Plastic

Answer:

c) Solvent


8. When CO2 is passed through lime water it turns milky due to the formation of:

a) Ca (OH)2

b) CaCO3

c) CuSO4

d) Ca (OH)2.5H2O

Answer:

b) CaCO3


9. On heating an organic compound in the presence of CuO, the hydrogen is oxidized to:

a) CH2O

b) H2

c) H2O2

d) H2O

Answer:

d) H2O


10. Which reagent is used for the detection of Sulphur in an organic compound?

a) Lead sulphate

b) Lead acetate

c) Lead sulphide

d) Ferrous sulphate

Answer:

b) Lead acetate


11. When AgNO3 solution is added to an aqueous solution of AgX , deep yellow ppt. are formed which are insoluble in NH4OH. It shows the presence of:

a) Fluorine

b) Bromine

c) Chlorine

d) Iodine

Answer:

d) Iodine


12. Which of the following is used in the preparation of Lassaigne’s solution:

a) CuO

b) Mg

c) Na

d) Pb

Answer:

c) Na


13. If a molecule contains more than one functional group, it is known as:

a) Derivative

b) Polyfunctional

c) Heterocyclic

d) Isomer

Answer:

b) Polyfunctional


14. In Organic compounds carbon atoms form:

a) Ionic bond

b) Covalent bond

c) Hydrogen bonding

d) All the above

Answer:

b) Covalent bond


15. When water vapours are passed over white anhydrous copper sulphate, which colour is formed due to the formation of CuSO4.5H2O?

a) White

b) Deep blue

c) Yellow

d) Brown

Answer:

b) Deep blue

Pages: 1 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s