Chemistry Class 10 Chapter 16 Important MCQs Federal Board

Chemistry Class 10 Chapter 16 Important MCQs Federal Board

Chemical Industries MCQs

1. The naturally occurring metallic compounds are

A. Acids

B. Bases

C. Minerals

D. All of these

ANSWER. C. Minerals


2. The process of separating a metal from its ore is known as

A. Kinetic Energy

B. Filteration

C. Internal Energy

D. Metallurgy

ANSWER. D. Metallurgy


3. There are —— main steps in metallurgy.

A. 4

B. 5

C. 8

D. 7

ANSWER. A. 4


4. To remove a mineral from magnetic ore, ——- is used

A. Iron

B. Magnet

C. Copper and Sodium

D. Tungsten

ANSWER. B. Magnet


5. The process of converting a mineral to an oxide below its melting point is known as

A. Solvation

B. Hydration

C. Roasting

D. Crystallization

ANSWER. C. Roasting


6. The method used to reduce metal ions to free metal is

A. Smelting

B. Roasting

C. Concentration

D. Solubility

ANSWER. A. Smelting


7. The temperature of roasted Cu ore is

A. 1200OC

B. 1350 OC

C. 1100 OC

D. 1400 OC

ANSWER. C. 1100 OC


8. The chemical formula of slag is

A. FeSO4

B. Fe2O3

C. FeSiO3

D. CuS

ANSWER. C. FeSiO3


9. The purity of blister copper is about —– %.

A. 67-78

B. 97-99

C. 34-55

D. 88-92.5

ANSWER. B. 97-99


10. In electrolytic refining which type of cell is used

A. Voltaic

B. Galvanic

C. Electrolytic

D. All of these

ANSWER. C. Electrolytic


11. In electrolytic refining impure metal acts as

A. Cathode

B. Anode

C. Both

D. None of the above

ANSWER. B. Anode


12. In electrolytic refining sample of pure metal acts as

A. Cathode

B. Anode

C. Both

D. None of the above

ANSWER. A. Cathode


13. Low melting point metals are refined by

A. Sublimation

B. Evaporation

C. Distillation

D. None of these

ANSWER. C. Distillation


14. Which of the following is manufactured using Solvay process.

A. NaOH

B. Na

C. Na2CO3

D. All of these

ANSWER. C. Na2CO3


15. How many raw materials are necessary for Solvay process.

A. 6

B.5

C.3

D.2

ANSWER. C.3


16. Concentrated sodium chloride solution is known as

A. Salt

B. Water

C. Chloroform

D. Brine

ANSWER. D. Brine


17. The chemical formula of limestone is

A. NaOH

B. CuS

C. Ca[OH]2

D. None

ANSWER. C. Ca[OH]2


18. The population of the world in 1965 was billion.

A. 4.5

B. 5.5

C.3.5

D. 8

ANSWER. C. 3.5


19. Which of the following is a synthetic fertilizer

A. Urea

B. Copper

C. Iron

D. Silver

ANSWER. A. Urea


20. Percentage of nitrogen is highest in

A. Ammonium sulphate

B. Urea

C. Ammonium Phosphate

D. None

ANSWER. B. Urea


21. The number of raw materials for the manufacture of urea are

A. 5

B. 2

C. 3

D. 1

ANSWER. B.2


22. The percentage of Nitrogen in urea is %.

A. 46.6

B. 50

C. 47.7

D. 41.7

ANSWER. A. 46.6


23. Molecular mass of ammonium nitrate is

A. 99

B. 66

C. 80

D. 23

ANSWER. C. 80


24. Fertilizers are insoluble in

A. Water

B. Acids

C. Bases

D. All of these

ANSWER. A. Water


25. Synthetic fertilizer is—————– to the environment.

A. Useful

B. Hazardous

C. Essential

D. All of these

ANSWER. B. Hazardous


26.————— remove dissolved oxygen in water.

A. Algae

B. Fungi

C. Blue-Green algae

D. None of these

ANSWER. A.Algae


27. ———– in drinking water causes stomach cancer.

A. Sulphates

B. Nitrates

C. Carbonates

D. None of these

ANSWER. B. Nitrates


28. Latin word Petra means

A. Oil

B. Rock

C. Strata

D. Crust

ANSWER. B. Rock


29. Latin word Oleum means

A. Oil

B. Rock

C. Strata

D. Crust

ANSWER. A. Oil


30. Natural gas comprises mainly of

A. Ethene

B. Propyne

C. Methane

D. Methanone

ANSWER. C. Methane


31. The other name of petroleum is

A. Alkane

B. Alkene

C. Alkyne

D. Crude oil

ANSWER. D. Crude Oil


32. ————– is extracted by drilling holes in earth’s crust.

A. Petroleum

B. CO2

C. Ammonium sulphate

D. Calcium carbonates

ANSWER. A. Petroleum


33. The conversion of crude oil into useful products is known as

A. Roasting

B. Smelting

C. Refining

D. Amination

ANSWER. C. Refining


34. The useful products of refining are known as

A. Dividends

B. Fractions

C. Adducts

D. None

ANSWER. B. Fractions


35. Petroleum is refined by

A. Condensation

B. Evaporation

C. Sublimation

D. Fractional Distillation

ANSWER. D. Fractional Distillation


36. The crude oil is heated up to ——— oC

A. 350

B. 400

C. 230

D. 765

ANSWER. B. 400


37. In refining the compounds which do not boil are known as

A. Adducts

B. Sublimates

C. Condensates

D. Residue

ANSWER. D. Residue


38. Each petroleum fraction has its own range.

A. Melting

B. Boiling

C. Heating

D. None

ANSWER. B. Boiling


39. The boiling point of naphtha is oC

A. 30

B. 45

C. 70-120

D. 128-156

ANSWER. C. 70-120


40. Number of carbon atoms in kerosene oil is

A. 6-10

B. 4-22

C. 5-9

D. 10-16

ANSWER. D. 10-16

10th Chemistry Chapter 16 Important MCQs pdf


-> For Joining Online Chemistry Classes

Check out

10th Chemistry Full book Important MCQs


100% Original Cosmetics & Skin Care Products

Imported Products in Islamabad Pakistan
Imported Products in Pakistan (03496967013)

Leave a Reply

%d bloggers like this: