Chemistry Class 9 Chapter 4 mcqs Federal Board

9th Chemistry mcqs

Chemistry Class 9 Chapter 4 mcqs Federal Board

1. Atoms react with each other to attain ____.

A) Power

B) Stability

C) Inertia

D) None of them

. Atoms react with each other to attain stability

Answer: B (Stability)

2) The ____ have ns2, np6 electronic configuration in the outermost shell.

A) Noble gases

B) Micro gases

C) Compressed gases

D) All of them

noble gases diagram
noble gases

Answer: A (Noble gases)

3) The tendency of atoms to have ___ electron configuration in their valence shell while bonding, is called octet rule.

A) Four

B) Five

C) Eight

D) Nine

octet rule

Answer: C (Eight)

4) Helium contains two electrons in its valence shell and is also chemically ____.

A) Very reactive

B) Inert

C) Colloidal

D) Imperfect

helium atom

Answer: B (Inert)

5) The tendency of some atoms to attain ___ electron configuration in their valence shell while bonding, is called the duplet rule.

A) One

B) Seven

C) Two

D) None of them

Answer: C (Two)

6) The force of attraction that holds the atoms together in substances is called ___ .

A) Gelling

B) Joints

C) Booking

D) Chemical bonds

chemical bonds types

Answer: D (Chemical bonds)

7) Atoms other than the ____ have the ability to react with other elements.

A) Noble gases

B) Metals

C) Metalloids

D) None of them

Answer: A (Noble gases)

8) The bond formed due to the complete transfer of electrons is called ___

A) Metallic bond

B) Co-ordinate bond

C) Ionic bond

D) Nelson’s bond

ionic bond means

Answer: C (Ionic bond)

9) When one atom loses an electron it forms ___.

A) Bond

B) Cation

C) Negative ion

D) None of them

Answer: B (Cation)

10) When an atom gains an electron it forms ___.

A) Anion

B) Positive ion

C) Alpha rays

D) Beta rays

Answer: A (Anion)

11) Compounds that consist of ions held by electrostatic forces are called ____ compounds.

A) Metallic

B) Gaseous

C) Mustard

D) Ionic

Answer: D (Ionic)

12) Ionic compounds as a whole are electrically ____.

A) Double positive

B) Beta rays

C) Neutral

D) Protons

Answer: C (Neutral)

13) Ionic bonds are also called ____ bonds.

A) Electro-valent

B) Dative

C) Co-ordinate

D) None of them

define ionic bond

Answer: A (Electro-valent)

14) The bond formed by the mutual sharing of electrons is called __.

A) Covalent bond

B) Electro-valent bond

C) Metallic bond

D) All of these

covalent bond diagram

Answer: A (Covalent bond)

15) Lone pairs are pairs of valence electrons that are ___

A) Shared

B) Not shared

C) Transferred

D) All of these

Answer: B (Not shared)

16) A covalent bond formed by the mutual sharing of one electron pair is called ___ covalent bond.

A) Lone

B) Single

C) Mono

D) Co-ordinate

single covalent bond

Answer: B (Single)

17) F2 molecule is an example of ___ covalent bond.

A) Double

B) Quadruple

C) Single

D) Ionic

f2 molecule formation

Answer: C (Single)

18) Double covalent bond is formed by the sharing of ___ electron pairs.

A) One

B) Six

C) Zero

D) Two

o2 molecule formation

Answer: D (Two)

19) N3 molecule is an example of ___ covalent bond.

A) Co-ordinate

B) Poly

C) Triple

D) None of them

Answer: C (Triple)

20) Triple covalent bond is formed by the mutual sharing of __ electron pairs.

A) Three

B) Single

C) Six

D) Eight

Answer: A (Three)

21) Which of the following contains a double covalent bond?

A) N2

B) O2

C) Na2

D) He

triple covalent bond example

Answer: B (O2)

22) When the electronegativity difference between two elements is greater than 1.7 then the bond formed is called __

A) Ionic bond

B) Metallic bond

C) Helium bond

D) All of these

Answer: A (Ionic bond)

23) When two identical atoms share electron pairs, then both the atoms exert the same amount of force on the shared electron pairs such a covalent bond is called ___ covalent bond.

A) Polar

B) Non-polar

C) Electro-static

D) Neutral

Answer: B (Non-polar)

24) When two different atoms share electron pairs, then both atoms exert a different amount of force on the shared electron pairs such a covalent bond is called ___ covalent bond.

A) Polar

B) Non-polar

C) Electro-valent

D) Non-ionized

Answer: A (Polar)

25) Inter-molecular forces are __ than ionic and covalent bonds.

A) Volatile

B) Weaker

C) Static

D) Rarer

Answer: B (Weaker)

26) Dipole-dipole interactions occur between ___ molecules.

A) Non-ionic

B) Electro-valent

C) Polar

D) None of them

Answer: C (Polar)

27) Which of the following atom will not form an ion

A) A (Atomic number = 19)

B) B (Atomic number = 21)

C) C (Atomic number = 14)

D) D (Atomic number = 18)

Answer: D (Atomic number = 18)

28) An atom with atomic number = 3 will form a ___.

A) Beta ray

B) Gamma ray

C) Cation

D) None of them

Answer: C (Cation)

29) Tin belongs to Group IV A it contains __ valence electrons.

A) 14

B) 24

C) 4

D) 34

Answer: C (4)

30) Find out the ionic compound.

A) F2

B) H2O

C) NaCl

D) None of them

Answer: C (NaCl)

31) Aqueous solutions of ___conduct electricity.

A) Ionic compounds

B) Hydrogen compounds

C) Nitrate compounds

D) All of them

Answer: A (Ionic compounds)

32) In water, the ions are ___ about in the aqueous solution.

A) Free to move

B) Stagnant

C) Rotating

D) Horrific

Answer: A (Free to move)

33) Which of the following will form an ionic compound?

A) H, O

B) K, Cl

C) H, Cl

D) C, O

Answer: B (K,Cl)

34) In CsCl every Cs+ ion is surrounded by ____ − Cl ions.

A) 18

B) 28

C) 8

D) 19

Answer: C (8)

35) Both NaCl and CsCl form colorless __ crystals.

A) Rectangular

B) Pyramidal

C) Trigonal

D) Cubic

Answer: D (Cubic)

36) At room temperature almost all the ionic compounds are ____ solids.

A) Metallic

B) Crystalline

C) Molecular

D) None of them

Answer: B (Crystalline)

37) Ionic compounds have ____ melting points.

A) Immeasurable

B) Low

C) Transitional

D) High

Answer: D (High)

38) Sodium chloride’s melting point is __ ˚C.

A) 80˚C

B) 934 ˚C

C) 801 ˚C

D) 108 ˚C

Answer: C (801 ˚C)

39) The adhesive function of paints and dyes is due to ____ bonding.

A) Hydrogen

B) Electric

C) Peculiar

D) Metallic

Answer: A (Hydrogen)

40) There are _ electrons in the outermost shell of inert gases.

A) 8

B) 18

C) 05

D) 03

Answer: A (8)

41) Which of the following will tend to achieve two electron configuration in the valence shell?

A) Sc

B) Li

C) Pb

D) Po

Answer: B (Li)

42) All of the following pairs of elements will form a covalent bond except___

A) H, O

B) C, O

C) Na, Cl

D) H, Cl

Answer: C (Na, Cl)

43) The interaction of electron-deficient hydrogen and lone pair on a nearby highly electronegative atom such as ____is called a hydrogen bond. Select the correct set of elements.

A) S, N, P

B) Na, Cl, Ar

C) N, O, F

D) None of them

Answer: C (N, O, F)


ix Chemistry Important mcqs

Chapter 1

Chapter 2

Chapter 3

*************************

Check out!!

ix Chemistry Chapter 4 Tutorials

*************************

Related Chemistry pdfs

9th Class Chemistry Notes

10th Class Chemistry Free Downloadable pdf Notes

11th Class Chemistry Chapterwise Free pdf Notes

12th Class Chemistry Free Downloadable

**************************

For Joining Digita Kemistry Academy (Online Chemistry Classes)

1 thought on “Chemistry Class 9 Chapter 4 mcqs Federal Board”

  1. Pingback: Federal Board 9th Class Chemistry mcqs-FBISE

Leave a Reply

%d bloggers like this: