Chemistry Class 9 Chapter 3 mcqs Federal Board

Chemistry Class 9

Chemistry Class 9 Chapter 3 mcqs Federal Board

Periodic Table and Periodicity of Properties Important Multiple Choice Questions

periodic table diagram
Periodic table Diagram

1) Total number of periods in the periodic table are ___.

A) 7

B) 8

C) 11

D) 10

Answer: A (7)

2) An element whose last electron enters into s-subshell is a ___ block element.

A) p

B) d

C) s

D) f

Answer: C (s)

3) Which one of the following group contains halogens?

A) I A

B) II A

C) VII A

D) VII B

Answer: C (VII A)

4) Group II A elements are also called ___.

A) Alkali metal

B) Alkaline earth metals

C) Carbon family

D) Halogens

Answer: B (Alkaline earth metals)

5) An element of 2nd period has __ number of shells.

A) 6

B) 4

C) 3

D) 2

Answer: D (2)

6) Valence shell electronic configuration of Oxygen is 2s2, 2p4, it is a member of group ___

A) II A

B) VI A

C) III A

D) VIII A

Answer : B ( VI A)

7) Main group elements are arranged into ___ groups.

A) 3

B) 6

C) 5

D) 8

Answer: D (8)

8) Period number of S1632 is ___

A) 3

B) 4

C) 5

D) 6

Answer: A (3)

9) Which of the following element belongs to Group VII A?

A) O

B) N

C) C

D) F

Answer: D (F)

10) Group VIII A elements are called ___.

A) Halogens

B) Alkaline earth metals

C) Oxygen family

D) Noble gases

Answer: D (Noble gases)

11) s and p block elements are also called ___ elements.

A) Transition metals

B) Inert

C) Representative

D) None of them

Answer: C (Representative)

12) Elements of the same group have same ___ properties.

A) Chemical

B) Physical

C) Both chemical and physical

D) None of them

Answer: A (Chemical)

13) Hydrogen is a member of ___ period .

A) 2

B) 4

C) 6

D) 1

Answer: D (1)

14) Elements of the same ___ has same number of valence shell electrons.

A) Period

B) Group

C) House

D) None of them

Answer: B ( Group )

15) Boron Family is the name of Group ___ .

A) IVA

B) III A

C) V A

D) VIA

Answer: B ( IIIA)

16) By the end of 18th century , ___ elements were known .

A) 23

B) 47

C) 39

D) 68

Answer: A (23)

17) Atomic number was discovered by Moseley in ___.

A) 1990

B) 1913

C) 1880

D) 2009

Answer: B (1913)

18) It was noticed that _____ could serve as a base for the systematic arrangement of elements.

A) Atomic mass

B) Neutron number

C) Atomic number

D) none of them

Answer: C ( Atomic number )

19) The horizontal rows of the periodic table are called ____.

A) Groups

B) Table

C) Bond

D) Periods

Answer: D (Periods)

20) Number of elements in the fifth period are ___

A) 2

B) 8

C) 18

D) 32

Answer: C (18)

21) Group B elements are called ____ elements.

A) Normal

B) Transition

C) Main group

D) None of them

Answer: B (Transition)

22) Mg is present in which group?

A) I A

B) II A

C) III A

D) IV A

Answer: B (II A)

23) An element has 5 valence shell electrons, it is a member of which group?

A) II A

B) III A

C) IV A

D) V A

Answer: D ( VA)

24) Al 13 is a member of which period ?

A) 1ST

B) 2ND

C) 3RD

D) 4TH

Answer: C (3rd )

25) ____ properties depend on the sizes of the atoms.

A) Chemical

B) Physical

C) Neurological

D) None of them

Answer: B (Physical)

26) Which one of the following has greater shielding effect?

A) Li

B) Na

C) K

D) H

Answer: C (K)

27) As we move from top to bottom in a group shielding effect ___.

A) Stays constant

B) Decreases

C) Both a and b

D) Increases

Answer: D (Increases)

28) As we move from left to right in a period the number shells in elements ___.

A) stays constant

B) Increases

C) Decreases

D) None of them

Answer: A ( stays constant)

29) Shielding effect of Sn is greater than which of the following?

A) Cs

B) C

C) Rn

D) Po

Answer: B (C)

30) Which one of the following pair of elements has the same number of valence shell electrons?

A) Li, B

B) K, Ne

C) O, S

D) None of them

Answer: C (O,S )

31) The size of an atom depends upon its

A) Electronic configuration

B) Chemical properties

C) Periodic table

D) None of them

Answer: A (Electronic configuration)

32) Which one of the following has the smallest atomic size?

A) K

B) Al

C) H

D) Po

Answer: C (H)

33) The atomic radius __ in any given period as you move across the period.

A) Decreases

B) Increases

C) remains same

D) None of them

Answer: A (Decreases)

34) The atomic radius ___ in any given group as you move from top to bottom.

A) Decreases

B) Increases

C) remains same

D) None of them

Answer: B (Increases)

35) Which one of the following has the largest atomic size?

A) Ne

B) Xe

C) Sn

D) Fr

Answer: D (Fr)

36) Which one of the following has the highest ionization energy?

A) Li

B) Be

C) B

D) C

Answer: C ( C )

37) Which one of the following has higher ionization energy as compared to Ne?

A) F

B) He

C) H

D) Li

Answer: B (He)

38) Ionization energy ___ as we move from left to right in a period.

A) Increases

B) Decreases

C) Remains same

D) None of them

Answer: A (Increases)

39) Ionization energy is a measure of the extent to which the nucleus ____ the outermost electron.

A) Repels

B) Compress

C) Attracts

D) None of them

Answer: C (Attracts)

40) Greater shielding effects results in a _____ attraction of the nucleus for the valence electrons.

A) Greater

B) Higher

C) Constant

D) Weaker

Answer: D (Weaker)

41) Electron affinity explains the ____ formation.

A) Anion

B) Cation

C) Molecule

D) None of them

Answer: A (Anion)

42) As you move from left to right across a period, the electron affinity generally ____.

A) Decreases

B) Increases

C) Remains same

D) None of them

Answer: B (Increases)

43) Due to increase in _____ added electron binds less tightly to the nucleus.

A) Electronegativity

B) Shielding effect

C) Ionization energy

D) None of them

Answer: B (Shielding effect)

44) Electronegativity is the ability of an atom to attract the ____ towards itself in a chemical bond.

A) Proton

B) Neutron

C) Electron

D) All of them

Answer: C (Electron)

45) Which of the following has the highest electronegativity?

A) F

B) O

C) S

D) H

Answer: A (F)

46) Which one of the following has the same electronegativity as Nitrogen?

A) F

B) S

C) Cl

D) H

Answer: C (Cl)

47) Electron affinity is the amount of energy ____ when an electron is added in the valence shell of an isolated atom to form uninegative gaseous ion.

A) Absorbed

B) Released

C) Emitted

D) Both b and c

Answer: D (Both b and c)

48) Xe belongs to which group?

A) III A

B) IV A

C) V A

D) VIII A

Answer: D ( VIII A )

49) Which of the following has the largest atomic size?

A) Rb

B) Sr

C) In

D) Sn

Answer: A (Rb)

50) Which one of the following has the highest ionization energy?

A) H

B) Ne

C) Ar

D) He

Answer: D (He)


Watch Now!!

-> Periodic Table & Periodicity of Properties Video Lectures

*********************************

*********************************

Related Chemistry pdfs

9th Class Chemistry Notes

10th Class Chemistry pdf Notes

11th Class Chemistry Chapterwise Free pdf Notes

12th Class Chemistry Free Downloadable


For Joining Digital Kemistry Academy (online Chemistry Classes)

2 thoughts on “Chemistry Class 9 Chapter 3 mcqs Federal Board”

  1. Pingback: Chemistry Class 9 Chapter 4 mcqs

  2. Pingback: Federal Board 9th Class Chemistry mcqs-FBISE

Leave a Reply

%d bloggers like this: