Chemistry Class 9 Chapter 1 mcqs Federal Board

Chemistry Class 9 Chapter 1 mcqs Federal Board

Fundamentals of Chemistry Important MCQs

Federal Board 9th Class mcqs

1. There are———–known elements.

A. 101

B. 109

C. 118

D. 126

ANSWER.C

2. Atoms or groups of atoms with unpaired electrons are known ………..

A.compounds

B.mixture

C.molecules

D.free radicals

Free Radical examples
Free Radical examples

ANSWER.D

Continue Reading Free radicals

3. A gas contains ————-molecules per mole.

A. 6.022×10²³

B. 6×1024

C. 5.3×1024

D. 9×1027

ANSWER.A

4. A gas possesses ——- —-molecules in two moles.

A. 1.2×1024

B. 12×1023

C. Both 

D.None of them

ANSWER. C 

5. Rockets use—- gas for fuel.

A. Chlorine

B. hydrogen

C. Helium

D. Neon

ANSWER.B

6. The primary ingredient in toothpaste is ——————-

A. NaOH

B.NaHCO3  

C. Na2CO3

D. H2O 

ANSWER. B

7. The simplest ratio of elements in a formula is given by——- ——

A. Empirical formula

B. Molecular formula 

C. Formula Unit  

D. Atomic Number 

ANSWER. A

8. The number of moles in 60 grams of carbon

A. 5 

B. 6

C. 7

D. 10

ANSWER. A

9. The relative atomic mass in grams is ———-

A. Mole 

B. Formula Unit

C. Candela 

D. Tesla 

ANSWER. A

10. One mole of water weighs —————–

A.36g

B.48g

C.18g

D.88g

ANSWER.C

11. Mixture of salt and water is

A. Homogeneous

B. Heterogeneous

C. Colloidal

D. Nil

salt and water mixture
salt and water mixture

ANSWER. A

12.  —————- elements were discovered till 1974

A.107

B.105

C.119

D.123

ANSWER.B

13.  ————- cannot be decomposed into simpler substances

A. Compound

B. Solution

C. Element

D. Mixture

ANSWER. C

14. Which of the following is a compound

A. Carbon

B. Salt

C. Argon

D. Iron

ANSWER.B

15. The valency of oxygen atom is

A. 6

B. 2

C. 4

D. 16

ANSWER. B

16. Proton number of Carbon is—————

A.7

B.6

C.9

D.5

ANSWER.B

17. Neutrons carry a ————  charge

A. +

B. –

C. No charge

D. Double Positive

ANSWER. C

18. Hydrochloric Acid is a —— molecule

A. Homoatomic

B. Heteroatomic

C. Monoatomic

D. None of the above

ANSWER. B

19. The relation between atomic number [z] and atomic mass is given by

A. A=Z+N

B. A=Z-N

C. A=Z

D. 2Z-N

ANSWER. A

20. One oxygen atom is —- times heavier than hydrogen

A. 12

B. 16

C. 22

D. 32

ANSWER. B

21. Which of the following is a triatomic molecule————-

A. HCl

B. H20

C. BF3

D. CCl4

ANSWER. B

22. The unit of relative atomic mass is————–

A.  amu

B. KJ/mol

C. Both

D. None of these

ANSWER. A

23. The amount of matter contained in a body is called its—————–

A. Mass

B. weight

C. Molecule

D. Atom

ANSWER. A

24. The molar mass of NaHCO3 is————

A. 84g

B. 44g

C. 40g

D. 66g

ANSWER.A

25. Molar mass of CaCO3 is———–

A. 100g

B. 96g

C. 64g

D. 52g

ANSWER. A

26. Mixtures are of ———- types

A. 3

B. 8

C. 2

D. 6

ANSWER. C

27. ——— is a charged specie

A. Ion

B. Molecule

C. Atom

D. None of the above

ANSWER. A

28. Which one is an example of a heterogeneous mixture——–?

A. Sand in water

B. Salt in water

C. Both

D. None

ANSWER. A

29. Alphabet ————–is used to represent the atomic number

A. C

B. Z

C. V

D. P

atomic number and mass number

ANSWER. B

30. Usually an atom contains —–number of protons and electrons

A. Equal

B. Unequal

C. Cannot be determined

D. Unknown

ANSWER. A

31. The symbol used to denote tin is———-

A. Sn

B. O

C. F

D. U

ANSWER. A

32. The percentage of Ca in CaCO3 is———

A. 35%

B. 40%

C. 55%

D. 67%

ANSWER. B

33. The number of neutrons can be determined by—————–

A. X-Z

B. A-Z

C. V-B

D. X-A

ANSWER. B

34. The empirical formula of glucose is—————

A. CH20

B. C6H6

C. H20

D. V2O5

ANSWER. A

35. The empirical formula of hydrogen peroxide is———-

A. H2O2

B. KO2

C. TI2O5

D. HO

ANSWER. D

36. Benzene is a —– molecule

A. Heteroatomic

B. Homoatomic

C. Both

D. None

ANSWER. A

37. Number of naturally occurring elements is—–

A. 87

B. 99

C. 92

D. 55

ANSWER. C

38. The smallest unit of an ionic compound is ——

A. Ion

B. Electron

C. Both

D. None

ANSWER. A

39. Which one of the following discovered Avogadro number

A. Marie Curie

B. Amadeo Avagadro

C. Tesla

D. Charles Darwin

ANSWER. B

40. Which of the following are more electronegative—————

A. Metals

B. Non-metals

C. Metalloids

D. None

ANSWER. B

41. Noble gases have the most —— electronic configuration

A. Unstable

B. Stable

C. Both

D. None

ANSWER. B

42. Which of the following is the most abundant gas in the atmosphere  ————–

A. Nitrogen

B. Oxygen

C. Helium

D. Hydrogen

ANSWER. A

43. Percentage of nitrogen gas in the atmosphere is——————

A. 78%

B. 56%

C. 44%

D. 87%

ANSWER. A

44. Mass of one mole of NaCl is————–

A. 55g

B. 57.5g

C. 87g

D. 43g

ANSWER. B

45. The number of moles in 54g of water is——————–

A. 5

B. 3

C. 7

D. 9

ANSWER. B

46. The chemical formula of methane is

A. CH2

B. CH3

C. CH4

D. C2H6

ANSWER. C

47. The percentage composition of C in CH4 is

A. 67%

B. 88%

C. 75%

D. 34%

ANSWER. C

48. One mole of oxygen atom is—————–

A. 32g

B. 18g

C. 16g

D. 19g

ANSWER. C

49. Mass of 1 mole of Benzene is—-

A. 88g

B. 78g

C. 98g

D. 54g

ANSWER. B

50. 92g of nitrogen dioxide contains —–mole

A. 4

B. 2

C. 7

D. 8

ANSWER. B

Continue Reading -> Chemistry definition and its branches

Download pdf

*************************

Check out!!

Fundamentals of Chemistry Tutorials

*************************

Related Chemistry pdfs

9th Class Chemistry Notes

10th Class Chemistry Free Downloadable pdf Notes

11th Class Chemistry Chapterwise Free pdf Notes

12th Class Chemistry Free Downloadable


For joining Digital Kemistry Academy (Online Chemistry Classes)

4 thoughts on “Chemistry Class 9 Chapter 1 mcqs Federal Board”

  1. Pingback: Fundamentals of Chemistry Notes

  2. Pingback: Chemistry Class 9 Chapter 4 mcqs Solved - Best Online Free Chemistry Learning

  3. Pingback: Federal Board 9th Class Chemistry mcqs-FBISE

  4. Pingback: Chemistry Class 9 Chapter 6 mcqs Federal Board – FBISE -

Leave a Reply

%d bloggers like this: